Motoshow
Puchar Europy w Rajdach Terenowych 25-27 wrzesnia 2009

Powiedzieli po prologu…

Archiwum 2010

Po prologuRafał Marton

-„Startuję tutaj po raz drugi. Wrażenia podobnie jak w ubiegłym roku bardzo dobre. Jest to wszystko fajnie przygotowane , park serwisowy i ten namiot, gdzie jest biuro. Natomiast jestem bardzo ciekaw jak bardzo będą różnić się odcinki specjalne od zeszłorocznych.

Tamte nie zrobiły na nas najlepszego wrażenia z uwagi na te ciasne kaloryfery na tym polu. Wiem, że w tym roku tego nie ma, OS-y są trochę dłuższe i inaczej skonfigurowane no i mam nadzieję, że będą dużo ciekawsze. Będę mógł to powiedzieć dopiero po jutrzejszej pętli.

Jestem pilotem w tym roku. W ubiegłym startowałem z Patrykiem Łoszewskim, z którym jeździliśmy cały program Mistrzostw Polski i udało nam się to Mistrzostwo zdobyć. W tym roku nie uzbieraliśmy na tyle dużego budżetu, aby walczyć o zwycięstwo, ale równolegle biorę udział w drugim projekcie. Z Konradem Sobeckim wystartujemy w kilku rajdach Baja wyrywkowo. Między innymi Baja Poland wybraliśmy sobie jako jeden z tych startów, który jest dla nas przygotowaniem być może do pełnego cyklu Mistrzostw Polski w przyszłym roku.

Trwają przygotowania do Dakaru, to będzie już mój siódmy start, a siódemka jest dla nas szczęśliwa, więc myślę, że wszystko się uda.”

Krzysztof Hołowczyc

-„ Na rajdzie atmosfera jest bardzo miła. Fakt, że odwiedzili nas pan Prezydent Szczecina i pani Wójt z Dobrej oznacza dobry znak. Władze dostrzegają, że to jest fajny sport, którym można przyciągnąć kibiców i zrobić coś dobrego. Myślę, że to było bardzo fajne przywitanie.

Prolog poszedł nam trochę gorzej… Cofaliśmy się w jednym miejscu, ponieważ po modyfikacjach książka drogowa nie za bardzo pasowała. W pewnym momencie wychodząc zza szczytu, Jean-Marc mówi teraz w prawo, a niestety tam była plastikowa taśma, więc pojechaliśmy w lewo i cofanie, więc parę ładnych sekund straty. Ale pierwsze koty za płoty. Ruszyliśmy.

Na razie pierwszy odcinek widzieliśmy, więc zobaczymy jak będzie dalej.

Kto wygra rajd?

Myślę, że ja.”

Mariusz Podkalicki

-„Początek jest fajny, troszeczkę nerwowy, bo wiadomo… pierwsze kilometry takiego prawdziwego ścigania się, widać, że są duże możliwości. Będziemy jechać coraz szybciej, auto daje rade. Wszystko jest pod pełną kontrolą. „

Klaudia Podkalicka

-„Super odcinek. Nie przepadam za piachami, tutaj miałam duży problem. Okazało się, że warto jednak trochę potrenować i to jest bardzo ważne, bo bez tego ciężko osiągnąć jakiś wynik. Tym samochodem jechałam po raz pierwszy, bo wcześniej nie było treningów, więc potraktowałam ten prolog jako trening. Sił mi wystarczyło.”

Michał Trafiałek

-„Jak zwykle Szczecin urzeka nas dobrym podejściem organizatora do zawodników, przepięknymi trasami i świetną organizacją. Nie dlatego przyjechaliśmy tutaj z drugiego końca Polski, że spodziewaliśmy się czegoś innego. Wszystko dopięte na ostatni guzik, świetne trasy, wspaniali ludzie, kolosalny szacunek. Dla zawodników rewelacyjna publiczność”.

Mirosław Woźniak

-„Wrażenia rewelacyjne, piękny prolog, troszkę bardziej nas panowie organizatorzy wystraszyli niż jest w rzeczywistości. Jest świetnie!”

Agnieszka Januszkiewicz

-„Jesteśmy po prologu, który poszedł nam średnio, ale mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Dobrze przygotowana trasa, bo krótka ale myślę, że jutro będziemy mogli pojeździć. Kto wygra? Wszyscy wiedzą”

Sławomir Żak

„Prolog super, mieliśmy problemy ze skrzynią biegów, ale wszystko jest już naprawione. W zeszłym roku również byliśmy. Organizacja na najwyższym poziomie.”

Aleksander Sachabiński

„Prolog jest fajny, piaszczysta, kręta droga, bardzo dużo publiczności, dwie czy trzy hopki , gdzie można trochę skoczyć autem, aby ładnie wyglądało. Jesteśmy bardzo zadowoleni, oby tak dalej.”